Доц. Спас Ташев 58% от гражданите на Северна Македония не гласуваха

...
Доц. Спас Ташев 58% от гражданите на Северна Македония не гласуваха
Коментари Харесай

Доц. Спас Ташев: Предизборна София не забелязва какво се задава откъм Скопие

Доц. Спас Ташев

 

58% от жителите на Северна Македония не гласоподаваха на вота 2 в 1 в сряда. А даже тези, които гласоподаваха, не го направиха с религия в бъдещето, а по-скоро като наказателен избор против досегашните управляващи от СДСМ, които организираха безидейна политика и напълно разумно слязоха от политическата сцена. Дори под въпрос е дали СДСМ ще успее да се възвърне като партийна конструкция по-късно проваляне.

Но въпреки всичко огромна част от гласоподавателите в Северна Македония напълно умишлено избраха да не гласоподават. От една страна, това демонстрира, че настъпилата политическа смяна не е избор на цялото население на Северна Македония. А неучастието му в изборния развой значи противоречие с провежданата политика до момента.

Трябва да имаме поради още два фактора.

 

Първо, три български организации приканиха всички с българско съзнание да не гласоподават. И второ - част от албанските водачи бяха възприели позиция на пасивно негласуване, вероятно с цел да се провалят президентските избори. И те бяха единствено на 2% от неуспеха.
Ако бяха останали под 40%, тогава целият избирателен развой щеше да тръгне изначало.

Трябва да имаме поради обаче, че част от българите гласоподаваха за албанския претендент за президент на първия тур от изборите, защото той заявяваше, че българите би трябвало да бъдат вписани в конституцията. Стигнахме до такава степен, че албанците пазят българския интерес. След като на втория тур нямаше албански претендент, това в допълнение стимулира българите да не гласоподават.

При всички положения обаче може да чакаме сгъстяване на тона на Скопие към София. Това се виждаше по време на самата акция там, която беше напълно антибългарска, а България бе водеща тематика - взаимните обвинявания бяха коя от двете обединения има по-близки връзки с България.

На спечелилия ВМРО-ДПМНЕ не ѝ доближават няколко депутати за болшинство в Народното събрание и се водят публични диалози за ръководство с обединението на опозиционните албански партии “Заслужава си ”. Но не съм уверен, че непременно ще се направи тази коалиция, тъй като управлението на албанската групировка категорично акцентира, че желае смяна в конституцията и вписването на българите в главния закон - нещо, с което ВМРО-ДПМНЕ не е съгласна.

Дори да се стигне до такава коалиция, Мицкоски ще употребява някаква патерица, която да дава изчезналите му гласове.
Такава патерица може да е както партия “Левица ”, по този начин и партията на кмета на Куманово Максим Димитриевски - “За нашата Македония ”. Ето 12 депутати, които могат да затвърдят болшинството, без да е нужна поддръжка от страна на която и да е от двете водещи албански партии.

Това обаче значи взривяване на етническия мир оттатък границата. Надявам се да не се стига до такава степен и да се вслушат в гласа на разсъдъка и да одобряват албанските претенции.

При всички случаи ръководещите в Северна Македония ще упорстват за смяна на рамката за договарянията за участие в Европейския съюз. Но анализът на разширението на Европейски Съюз след рухването на Берлинската стена демонстрира, че тази рамка в никакъв случай не е била променяна. Затова е нереалистична концепцията от Скопие да наложат смяна на изискванията, тъй че да бъдат по-благоприятни за тях.

В югозападната ни съседка се твърди, че има български диктат и несъгласие, а това не е правилно. Българското несъгласие отпадна и в този момент има сложени европейски условия, откакто Европейски Съюз наблюдаваше доводите и на двете страни и одобри, че това, което споделя България, е истина, изключително във връзка с правата на българите в РСМ. Не бива да се не помни, че концепцията за регистриране на българския народ в конституцията не е изрично българско искане.

Когато през 2019 година България дефинира своята политика към РСМ с рамковата позиция, призната от Министерския съвет, вътре не попада сходно нещо. Това искане бе издигнато от жители на Северна Македония, а откакто нашите политици се срещнаха с него, схванаха неговото значение и го поддържаха.

Но то си остава искане на жители на Северна Македония. Отказвайки да направи това нещо, страната сама дискриминира своите жители, защото всички останали етнически общности са вписани в конституцията и получават съответни обезпечени квотни права. Междувременно българите не са вписани в конституцията и не престават да бъдат мачкани.

Затова в този момент след успеха на ВМРО-ДПМНЕ измежду хората с българско съзнание ще настъпи още по-голям боязън от преди. Ако приемем, че държавното управление на Ковачевски беше официално проевропейско, очертаващата се нова власт в Скопие ще има проевропейска словосъчетание и напълно антиевропейски дейности.

По време на предизборната акция там по кея на река Вардар се издигаха големи 10-15-метрови надписи: " Българите в конституцията е изменничество ". Това нещо е направено с голяма подготовка и часове наред работа. Не ми е известно управляващите в Северна Македония да са подхванали каквито и да е дейности против причинителите на сходни надписи, които са език на омразата и нетърпимостта. След като едно служебно държавно управление не предприе дейности, може да си създадем извода какво ще стане при постоянен кабинет, пристигнал на власт с антибългарски претенции.

Затова българската бездейност буди паника.

От една страна, видяхме акция за избори 2 в 1, напълно ориентирана против България. Междувременно у нас стартира акция за избори 2 в 1, само че от участващите партии не съм чул позиция по този проблем. Виждаме ясната позиция на президентската институция, в това време обаче имаме служебно държавно управление с министър председател, който е и външен министър, и от тази институция не чуваме обръщение, насочено към отбрана на българските национални ползи там.

Надявам се да не се стига до такава степен единствено посредством публични начинания и напън да пазиме ползите си. Това би трябвало да е функционалност точно на изпълнителната власт, която разполага с ресурсите. В това отношение макар медийния интерес гражданският бранш е стеснен, а същинският запас е в страната. която най-малко би трябвало да подаде ръка на гражданските организации, които работят по тази проблематика.

Наближават евроизбори, ще имаме нов състав на Европарламента и на останалите европейски институции. Ние успяхме да срещнем част от европейските водачи с проблемите. Но в този момент ще дойдат нови хора, които не знаят нищо.

 

Източник " 24 часа "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР